Bryllupsfotografering: Torunn & Kjetil.

Bryllupsfotografering: Torunn & Kjetil.

Borte er vel og bra, men for noen er likevel hjemme aller best. Sånn som for disse to turtelduene; Torunn har født begge sine barn hjemme (og jeg var med på den siste fødselen!), og på Ulland utenfor Kongsberg har de både småbruk, ølbryggeri og sin egen innsjø. Mildt sagt idyllisk! Det var derfor ikke spesielt overraskende at jeg ble kontaktet av Torunn da de skulle ha hjemmebryllup i sommer, og attpåtil et strengt hemmelig et! Det var ingen andre enn forloverne og jeg som visste om det, og det var så gøy å få lov til å være innlemmet i en så kul hemmelighet. 

Read More

Om synkronisiteter og Amore.

Noen ganger er tilfeldighetene (synkronisitetene) i livet så fine: En dag i sommer satt jeg og gjorde helt andre ting på dataen enn det jeg skulle (det heter visst prokrastinering), og så snublet jeg over en fotograf som spesialiserte seg på hestebilder. De var skikkelig fine, og jeg ble sittende og tenke på at det hadde vært gøy å prøve noe sånt. Jeg har jo ridd i mange år, og har stor glede av og fascinasjon for hest. Imens jeg satt der og funderte, plinget det en varsling om e-post inn, og på den e-posten sto det: "Hei, jeg heter Nina, og jeg har en araberhingst jeg gjerne skulle hatt noen proffe bilder av!". Det er så vakkert når sånne ting skjer! 

Noen dager senere kjørte jeg til Komnes rideskole i morgendisen, og tok bilder av Amore. Han er to år og helt vilt vakker. For en kraft og eleganse! Jeg var helt rørt. Dette vil jeg gjøre mer av!

(klikk på bildene for å se dem større)

Familiefotografering: Tre som snart ble fire.

Helt på tampen av sitt andre svangerskap bestemte Caroline seg for at hun ville forevige familien sin akkurat sånn som den var, akkurat da: De tre; hun og mannen Kjetil og sønnen Jonathan. En liten familie rett før en stor overgang. Vi møttes i kveldssola i Oslomarka, lekte og skravlet og koste oss - og ikke så veldig lenge etterpå kom lillesøster til verden. Så var de tre blitt fire. Livet, altså.

(klikk på bildene for å se dem større)

Ekspressfotografering i Botanisk hage.

Før jeg startet for meg selv som fulltidsfotograf, jobbet jeg på Buskerud folkehøgskole som lærer i film og foto, og da jobbet jeg sammen med denne bra dama: Grete. En dag i sommer tok hun kontakt og ville at jeg skulle fotografere storfamilien hennes: de to sønnene Johan og Jørgen med sine kjærester og barn. En del av familien skulle nemlig flytte utenlands veldig kort tid etter, så det måtte gjøres nå. Jeg kastet meg rundt, og en fin julidag i Botanisk hage i Oslo ble foreviget med denne buketten. En gjeng med utelukkende bra folk, spør du meg!

(klikk på bildene for å se dem større)

Familiefotografering: Gjensyn og kakesmadring.

Denne fine gjengen har jeg vært hos før: Da lille Jacob var tre måneder, fikk jeg komme og bli litt kjent og ta bilder av dem i vinterlyset. Det var så koselig at jeg ble superglad da Jane tok kontakt igjen og ønsket seg bilder til gullungens ettårsdag. Og tenke seg til; da jeg kom den fine formiddagen i juli, hadde hun jammen bakt kake og forberedt til en ekte cake smash - eller kakesmadring! Vi voksne forventet vel alle tre at Jacob skulle gå bananas når han fikk fingrene i kaka, men han viste seg å være riktig så veloppdragen og forsiktig, så det ble litt smaking på glasuren før pappa Malthe måtte hjelpe til med å dissekere den (flaks at han er kirurg, da!)!

Etterpå vanket det tur i hagen og vafler, før denne fotografen satte nesa hjemover, så glad for å få komme tilbake og henge med så fine folk. En helt grei dag på jobben, altså! 

(klikk på bildene for å se dem større)

Familiefotografering: Vinnerlykke og sommeridyll.

Da jeg byttet navn fra Bygdefotografen til mitt eget, feiret jeg det med en såkalt giveaway, eller en gi-bort, som jeg liker å kalle det. Masse fine folk meldte seg, og det glade vinneren ble Lucy og familien hennes. Jeg kjenner Lucy litt fra før, så det var så hyggelig å treffe henne og den nydelige gjengen hennes til fotografering en vakker ettermiddag i juli. Vi dro til et superfint sted i mitt nabolag, vi skravlet og lekte og badet og jeg kom hjem med massevis av minner i kameraet mitt. 

(klikk på bildene for å se dem større)

Bryllupsfotografering: Hanne & Andy.

Bryllupsfotografering: Hanne & Andy.

Det er ganske vanlig å bli booket et år i forveien av et bryllup - men når Hanne og Andy bestemte seg for å holde bryllup hjemme i Sandsvær, booket de meg to år før dagen! Jeg ble mildt sagt smigret, og det var så gøy å endelig få gjøre jobben for dem etter så lang tid.

Hanne er fra Sandsvær og Andy er fra San Fransisco, og de giftet seg i en uformell seremoni i USA ikke lenge etter at de møttes. I løpet av disse årene har de flyttet til Norge, fått to nydelige døtre og etablert seg med hus og jobb her i Sandsvær. Det var derfor ikke tilfeldig at de ville feire bryllup her hjemme akkurat i år - det er nemlig ti år siden de ga hverandre sine JA i San Fransisco.

Read More

Babyfotografering: Endelig hjemme.

Martine og Svein måtte gjennom en større tålmodighetsprøve enn de fleste da de ventet sin lille Veslemøy. Etter mange uker på sykehuset kunne de endelig komme hjem med gullet sitt, og det var så nydelig å få se dem sammen alle tre igjen. Veslemøy kom fire uker før termin, men var sterk og frisk, og viste både godt mat- og sovevett da jeg var på besøk en fin sommerdag. Det varmet hjertet mitt å se hvor harmonisk og fint det var i den lille familien, og jeg tenker at man kan komme godt ut av utfordringer hvis man har et så godt samspill som denne gjengen har.

Det ble en del bilder, kan du si - ikke så lett å begrense seg når motivene er så nydelige som dette her!

(klikk på bildene for å se dem større)

Familiefotografering: Sommerdag i Oslo.

Det er ALLTID hyggelig å komme hjem til folk - fotograferingen blir personlig og naturlig og alle er i sitt vante element. Ekstra hyggelig er det når det er gamle kjente som tar kontakt, og denne gangen var det Annicken, som jeg kjente for mange, mange år siden, i den glade studietid. Omtrent tjue år senere rusler jeg inn i hagen hennes og får lov til å fotografere hennes nydelige gjeng; lille Elma, storebror Mathis og mannen Eirik. En liten tur i Vigelandsparken ble det også. Perfekt dag på jobb!

(klikk på bildene for å se dem større)

Sommerkveld på sykehuset.

Martine og Svein hadde hyret meg inn for å dokumentere hele reisen mot å bli foreldre; graviditeten, fødselen og barseltiden. En fantastisk oppgave som jeg alltid føler et enormt privilegium å få lov til å ta fatt på. Vi hadde planlagt gravidfotografering i kveldslyset ved Tyrifjorden, og hadde satt dato, men en dag ringte Martine meg og sa at hun hadde blitt lagt inn på sykehuset i Tønsberg med symptomer på svangerskapsforgiftning. Når sånt skjer, vet man jo ikke hvor lenge babyen kommer til å kunne være inni magen, så jeg reiste ned til dem på sykehuset for å fotografere de to fine og den runde magen. Det er viktige bilder for ettertiden, og vi kunne ikke ta sjansen på at lille baby Veslemøy måtte komme ut før de var trygt foreviget.

Det var en sånn lun sommerkveld, med vakker kveldssol. Vi fikk lov til å spasere til en liten park nedi kvartalet for å ta bilder der, og så tilbake på rommet hennes. Når man venter sånn, blir tiden lang, men man får ihvertfall tid til å perfeksjonere strikkekunsten, til å lese og reflektere og være sammen uten noe annet på programmet. 

Så ble det ikke akkurat som vi hadde tenkt, men det ble jammen fint likevel. 

Ps. Veslemøy kom ut fire uker før termindato, frisk og fin! Noen bilder fra fødselen kan du se her.

Konfirmantfotografering: Martha.

Jeg møtte Martha på et vakkert sted med utsikt over Kongsberg, for å fotografere henne som konfirmant. Det er så fint å portrettere ungdommene både i finstasen og i vanlige klær - så får man hele spekteret. Martha var en drøm å fotografere, så kul og sterk i uttrykket. Nailed it, som ungdommen sier!

Bygdefotografen er død - leve Maria Vatne fotografi!

Jeg har tatt steget. Etter å ha først ignorert stemmen som hvisket en lang stund, fordi jeg er jo Bygdefotografen, har jeg bestemt meg for å slippe henne fri og starte et nytt kapittel. Det har vært en lang prosess: Navnet Bygdefotografen ble ganske raskt etablert der ute da jeg startet i 2014, og det føltes dumt å slippe noe som hadde begynt å leve sitt eget liv, som sto støtt. Men så var det jo sånn som det pleier å være; stemmen som mente jeg måtte gjøre endringer, ga seg ikke. Så måtte jeg lytte, og vurdere, og gruble, og kjenne etter. Og plutselig en dag var jeg klar, og jeg kunne formulere det jeg ville.
Bygdefotografen var min start. Det var først ment som en hobby, som et sideprosjekt, som noe jeg skulle holde på med her på bygda, på fritiden. Gjøre noen fotojobber her og der for folk i nærheten. Og det ble jo sånn, men det ble også så mye mer. Og nå føles det navnet for smått, boksen føles for trang. Det er så mye jeg har lyst til å holde på med som vokser seg langt utover det en bygdefotograf gjør. Og så er det noe mer, som kanskje er viktigere; jeg vil ikke ha noe alter ego. Jeg vil bare være meg. Jeg vil at virket og uttrykket mitt skal være uatskillelig meg, bare Maria. At det jeg skaper kommer fra meg, helt autentisk. Da må Bygdefotografen avlives, og opp av asken stiger jeg som en fugl Fønix, hurra! Det føles helt og rett og jeg er glad. Jeg har fått meg en logo som er veldig meg, jeg har rensket opp og redigert nettsidene, jeg har hatt gravøl for Bygdefotografen med vennene mine (som du kan se noen bilder fra nedenfor) -  jeg er klar.

Jeg håper du følger meg videre!

Og PS! På min facebookside kan du nå være med på en helt ekte GI-BORT! Hvis du liker og deler innlegget til gi-bort'en, er du med i trekningen om en fullstendig gratis familiefotografering!

En reise rundt solen.

Det er et privilegium å få komme tilbake til folk og fotografere dem i livets ulike faser. Denne familien har jeg kjent i akkurat et år, og det hele begynte da mamma Christel tok kontakt med meg ifjor, ganske så høygravid og ganske så impulsivt, og lurte på om jeg kunne være med og dokumentere fødselen av lillebror i magen. Jeg er ikke akkurat vondt å be på den fronten, så jeg heiv meg rundt og dro til Eidsvoll for å bli kjent med dem og ta bilder av dem før lillebror hadde kommet. Ikke mer enn ti dager etter at jeg hadde vært der, måtte jeg kaste meg i bilen igjen, for nå var det fødsel på gang. Bortsett fra at det holdt på bli fødsel på motorveien og at jeg kom femten skarve minutter for sent, var det en helt fantastisk opplevelse. Jeg fikk tatt bilder av dem når lillebror var helt fersk og Christel såvidt hadde fått igjen pusten. En måneds tid etterpå var jeg igjen i det fine huset på Eidsvoll, og denne gangen var de fire; Christel, Aleksander, Lars Johannes og lillebror Oscar Nicolay. Det var derfor stor glede i hjertet da jeg nå ble invitert tilbake atter en gang; for å fotografere de fire når lillebror akkurat var ett år gammel. En lillebror som smeltet dette fotografhjertet med sitt lure smil og tillitsfulle nærvær, en lillebror som har sin helt selvfølgelige plass i denne nydelige familien. For en fin gjeng, og for en heldig fotograf. Takknemlig!

(klikk på bildene for å se dem større)

To fluer i et smekk.

Det er midt i konfirmasjonssesongen, og da er det viktig å gjøre stas på hovedpersonen. Det er så fint å få fotografere disse ungdommene; det er noe helt spesielt med den overgangen fra barn til ungdom. Jeg har stor tro på at overgangsritualer er viktige for identiteten vår, og konfirmasjonen er en av de. 

Eirik og familien hans valgte å slå to fluer i et smekk, ved å både ta konfimasjonsbildene og ha en familiefotografering samtidig. Da ble det rom for både det litt stramme og kjekke, samt fjas og tull med lillebror Endre og mamma og pappa. Akkurat sånn jeg liker det; hele spekteret.

Takk til familien Sand for en veldig hyggelig ettermiddag på jobben!

(klikk på bildene for å se dem større)

Vårslepp i Drammen!

Akkurat da det begynte å bli grønt på trærne, møtte jeg Elise, Claus og barna deres for familiefotografering på en fin liten øy utenfor Drammen. (Det er så gøy når kundene tar meg med på nye steder, elsker det!) Der fikk vi skravlet endel, og lekt endel, og tatt en haug med bilder. Superkoselige folk og superfin dag!

(klikk på bildene for å se dem større)